Personalităţi

GHEORGHE BUNGHEZ – Fondator al VACANŢELOR MUZICALE LA PIATRA-NEAMŢ

GHEORGHE BUNGHEZ - Fondator al VACANŢELOR MUZICALE LA PIATRA-NEAMŢGHEORGHE BUNGHEZ -

Pentru că această ediţie, a VIII-a, a fost ultima realizată de profesorul Gheorghe Bunghez în calitate de preşedinte al Comitetului de Cultură şi Artă – din anul 1980 urmând să preia direcţiunea Teatrului Tineretului – este momentul şi ultimului portret al oamenilor care au pus bazele Vacanţelor Muzicale la Piatra-Neamţ.

Gheorghe Bunghez s-a născut în comuna Poiana Sărată din judeţul Bacău.

După absolvirea Facultăţii de Istorie–Filologie–Filosofie a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, domnia sa a urmat cursuri de definitivare, specializare şi perfecţionare în domeniile Istoriei moderne şi contemporane a României, Filosofiei şi Artei, dar şi în domeniile managementului cultural-artistic şi cultural-comercial. În perioada 1977-1981, îşi pregăteşte teza de doctorat cu tema Politica relaţiilor culturale internaţionale ale României, lucrare pe care refuză să o finalizeze, neacceptând condiţionările incorecte.

Activitatea profesională a domniei sale debutează în 1953, înainte de începerea studiilor universitare. A fost profesor, director de şcoală, director de liceu, inspector şcolar, secretar al Comitetului Regional de Cultură şi Artă pentru ca, în 1968, odată cu reforma administrativă, să fie numit preşedinte al Comitetului de Cultură şi Artă al judeţului Neamţ. În perioada 1968 -1980 a funcţionat ca şef al Secţiei de Propagandă a Comitetului Judeţean Neamţ şi apoi ca preşedinte al Comitetului de Cultură şi Educaţie Socialistă al judeţului Neamţ. În 1980 este transferat la cerere ca director al Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ, unde îşi desfăşoară activitatea până în 1986. Moment în care este transferat, tot la cerere, la Centrul de Librării al judeţului Neamţ. Instituţie de unde se va pensiona în 1997.

Pe lângă acestea, înainte de 1989 avea să fie director al Căminului cultural Stăniţa şi apoi Săbăoani, preşedinte onorific al Comisiei raionale pentru răspândirea cunoştinţelor cultural-ştiinţifice, preşedinte onorific al Comitetului Raional Roman pentru Cultură şi Artă, deputat în Consiliul Popular Săbăoani şi în Consiliul Popular al judeţului Neamţ, preşedinte onorific al Comitetelor judeţean ALRUS şi „de luptă pentru pace” iar, după 1989,  preşedinte fondator al Asociaţiei Librarilor şi Anticarilor din România, al Consiliului de Conducere şi al Organizaţiei Patronale AGORA, a societăţilor comerciale pentru difuzarea cărţii şi celorlalte bunuri culturale în România, consilier în Consiliul judeţean Neamţ, preşedinte al Fundaţiei cultural-artistice „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, preşedinte al Consiliului de administraţie al S.C. Biblioprod SA Piatra-Neamţ, membru de onoare al Colegiului Universitar de Muzică din Piatra-Neamţ, membru în Consiliul artistic al Teatrului Tineretului, al Consiliului Fundaţiei culturale „Ion Coman” , al Consiliului de administraţie al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, al Consiliului Fundaţiei culturale „Iulia şi Petronius Hălăucescu”.

A iniţiat, condus şi colaborat la manifestări cultural-artistice locale, zonale sau naţionale: Sărbătoarea Eroilor de la Războieni, Sărbătoarea Muntelui Ceahlău, Festivalul Spectacolelor de Teatru pentru Tineret şi Copii, Stagiunea simfonică a Filarmonicii „Moldova” din Iaşi, Festivalul „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ”, Saloane de carte, „Sadoveniana”, Bienala de artă plastică „Lascăr Vorel”, „Petrodava – 2000”, Stagiunea „Petrodavae Musici Dies”, cicluri de emisiuni la Tele M Plus Piatra-Neamţ (Spiritualitate – Istorie – Cultură, Dialoguri incomode, Etos european, Punct şi de la capăt, Viaţa noastră, altfel!)

De asemenea, domnia sa a contribuit la construirea, reamenajarea, reorganizarea sau modernizarea unor instituţii, dintre care menţionăm: Şcoala generală Stăniţa, Liceul Săbăoani, Biblioteca Judeţeană Neamţ, Teatrul Tineretului, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, Şcoala Populară de Arte, Centrul de Librării din judeţul Neamţ.

A creat condiţii pentru elaborarea şi tipărirea „Corpusului de documente ale Teatrului Tineretului”, a sprijinit elaborarea şi tipărirea unor volume de studii şi cercetări , a fondat şi a asigurat apariţia Revistei de cultură „Asachi” (a doua şi a treia serie), a publicat în cotidiane şi reviste articole şi studii, fiind coautor al cărţilor: „Monumente istorice din judeţul Neamţ”, „Judeţul Neamţ – Ghid”, „Petrodava  2000 – tradiţie şi continuitate”, „Liceul Petru Rareş – file de istorie”. Ultimul său proiect, de până acum, a fost editarea lucrării “Teatrul Tineretului între Dragonul şi Piaţeta”, o istorie neromanţată, ba din contră, sprijinită doar pe documente, a Teatrului său atât de drag.

A participat şi a a susţinut, în calitate de conferenţiar pe probleme cultural-ştiinţifice, expuneri publice atât în România, cât şi în Bulgaria, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Italia, Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia, Uzbekistan, Germania şi Danemarca.

În prezent, Domnia sa este pensionar, dar îşi continuă activitatea de realizator de emisiuni TV şi participă la viaţa cultural-artistică din judeţul Neamţ, în măsura în care este necesar sau i se solicită acest aport. De asemenea, are mai multe proiecte editoriale pe care speră să le poată finaliza.