CONCERT EXTRAORDINAR – POVESTE DIN BUCUREŞTIUL DE ODINIOARĂ – Vineri, 12 iulie 2024, Platoul Curții Domnești, ora 21:00

CONCERT EXTRAORDINAR - POVESTE DIN BUCUREŞTIUL DE ODINIOARĂ - Vineri, 12 iulie 2024, Platoul Curții Domnești, ora 21:00

When

iulie 12, 2024    
9:00 pm - 11:00 pm

Event Type

CONCERT EXTRAORDINAR – POVESTE DIN BUCUREŞTIUL DE ODINIOARĂ

Participă: MIRUNA IONESCU (voce)
TARAFUL DE ORAŞ:
VALENTIN ALBEŞTEANU (vioară)
VALENTIN CUCU (pian)
DANIEL MUSTĂŢEA (acordeon)
NICOLAE PETREA (contrabas)

Program:
Hai să-ți arăt Bucureștiul noaptea – compozitor: Ion Vasilescu , textier: Eugen Mirea;
Bade-al neichii, București – compozitor: Ion Vasilescu, textier: Puiu Maximilian;
Suflet candriu de papugiu – Ion Vasilescu, textier: Nicolae Vlădoianu;
Frumosul rosmarin – Fritz Kreisler;
Bucuria dragostei – Fritz Kreisler;
Prima poezie – compozitor: Nicolae Kirculescu, textier: Puiu Maximilian;
Așa începe dragostea – compozitor: Nicolae Kirculescu, textier: Puiu Maximilian;
Coșarul – muzica: Nicolae Kirculescu, text: Puiu Maximilian;
Por una cabeza – Carlos Gardel;
Amapola – Joseph La Calle;
Minciuna – compozitor și textier :Ionel Fernic;
Inimă, nu fii de piatră – Edmond Deda;
Of, inimioară – Edmond Deda;
Avant de mourir – Georges Boulanger;
Hora de concert – Georges Boulanger;
Ca la 4 dimineața – solo acordeon Daniel Mustățea;
Mi-am pus busuioc în păr – Ion Vasilescu, textier: Nicu Kraner;
Habar n-ai tu – Ion Vasilescu, versuri: Eugen Mirea;
Ciuleandra – folclor;
Hora Mărțișorului – Grigoraș Dinicu;
Căruța poștei – Grigoraș Dinicu;
Ciocârlia – Grigoraș Dinicu.

„TARAFUL DE ORAȘ”

Taraful de Oraș întruchipează povestea tarafurilor din restaurantele de lux ale Bucureștiului Interbelic. Constituit în anul 2015, Taraful de Oraș este parte a seriei de concerte Poveste din Bucureștiul de Odinioară, asigurând acompaniamentul muzical și a spectacolului A fost odată în București, spectacol aflat în stagiunea Teatrului de Revistă Constantin Tănase – București.
Taraful de Oraș este o formula ce provine de neuitatul Taraf ,,Ion Albeșteanu”, un taraf de tip tradițional, preluat de violonistul Valentin Albeșteanu în anul 1997 și adaptat odată cu trecerea anilor genului muzical de caffe-concert.
Din componența actuală a Tarafului de Oraș fac parte: Valentin Cucu (pian), Nicolae Petrea (contrabas) şi Daniel Mustățea (acordeon).

MIRUNA IONESCU, actriţă

Licențiată a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, secția Artele Spectacolului de Teatru, specializarea Actorie și absolventă a Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești, Miruna Ionescu a debut pe scenă la vârsta de 6 ani, fiind primul copil care a interpretat o doină în cadrul emisiunii de televiziune ”Tezaur Folcloric”, fapt pentru care a fost considerată copilul fenomen al muzicii populare românești.
La vârsta de 13 ani a debutat și pe scena Radiodifuziunii Române, alături de Orchestra de Muzică Populară, sub bagheta dirijorului Paraschiv Oprea. Anii copilăriei și adolescenței i-au adus numeroase premii și trofee, dar și prezențe în emisiunile de radio și de televiziune, în concerte și spectacole, alături de mari artiști, interpreți de muzică populară și ușoară, actori de teatru și film.
Datorită personalității sale și-a dorit întotdeauna să se descopere mai mult, de aceea a ales să urmeze studiile universitare în artele spectacolului de teatru. S-a bucurat de îndrumarea unor profesori de elită ai teatrului și filmului românesc: Sanda Manu, Adriana Popovici, Mirela Gorea, Liviu Lucaci.
În anul 2008 a început colaborarea cu Televiziunea Română, în calitatea de moderator, pentru emisiunile „Dincolo de cântec” și „Popasuri Folclorice”, dar și pentru concerte, festivaluri și evenimente culturale în transmisiuni directe sau ediții speciale: Festivalul – concurs „Maria Tănase“ – Craiova, Festivalul Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur” – Târgoviște, Festivalul Naţional de Folclor „Ion Albeșteanu” – Slobozia.
În același timp, s-a aflat în distribuția mai multor spectacole teatrale, pe scena Teatrului Național pentru Copii „Ion Creangă”, a Teatrului „Masca” și Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”. În 2015, Miruna Ionescu întrerupe colaborarea cu teatrele din București, pentru a se dedica exclusiv televiziunii și proiectului său de suflet, „Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, alături de violonistul Valentin Albeșteanu.
În calitate de manager cultural și de Președintele al Asociației „ProCultArt”, desfășoară programe naționale de salvgardare a patrimoniului imaterial al muzicii ușoare interbelice, precum seria de concerte „Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, Biblioteca Digitală a Muzicii Ușoare Interbelice, „Kirculescu – 120 de ani”, Festivalul Internațional de Muzică Interbelică.

VALENTIN ALBEȘTEANU, violonist

Născut în Bucureşti la data de 18 august 1975, Valentin Albeșteanu este fiul cunoscutului violonist, dirijor și solist vocal Ion Albeșteanu și al solistei de muzică populară Tita Ștefan.
Absolvent al Liceului de muzică „George Enescu” și licențiat al Universității Naționale de Muzică București (promoția 1999), secţia instrumental-vioară, clasa prof. univ. Nicolae Bilciurescu, Valentin Albeșteanu a beneficiat și de îndrumarea profesorilor Octav Saviţchi şi Neculai Nistor.
În 1997, începe colaborarea cu Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii. În paralel, preia Taraful „Ion Albeşteanu”, în calitate de solist-instrumentist și dirijor, participând la emisiunea „Tezaur folcloric” şi la diferite festivaluri folclorice. În 2002, devine membru fondator al Trioului „Scherzando”. În tot acest timp beneficiază de numeroase apariții în emisiuni şi spectacole de radio si televiziune.
De-a lungul anilor a fost implicat în organizarea mai multor activități cultural artistice, abordând un repertoriu bogat din diverse genuri muzicale. S-au bucurat de mare succes recitalurile susținute în 2007, la invitația Muzeului Literaturii Române (găzduite de casele memoriale I„on Minulescu”, „George Bacovia” și „Tudor Arghezi”). Două recitaluri memorabile s-au desfășurat în cadrul Simpozionului Național „Regina Maria” (edițiile 2007 și 2008), în organizarea Muzeului Național Bran. În 2007, a fost distribuit în spectacolul de teatru „Menu – o vioară, o poveste”, pe scena Centrului Cultural „Nicolae Bălcescu” din București. În același an, Muzeul Țăranului Român i-a găzduit două recitaluri: Ariile noastre naționale și Popasuri muzicale prin cafenelele lumii.
În 2008, evoluează, alături de marele pianist român Dan Grigore, într-un concert caritabil pentru ajutorarea copiilor sârbi din Kosovo, dar și în cadrul unei seri de muzică și poezie desfășurată la sediul Fundației Europene „Nicolae Titulescu”, cu ocazia lansării volumului de versuri „Umbra dorului”, semnat de Marian Ștefan.
A concertat în prezența unor mari personalități ale lumii cultural-muzicale din țară și străinătate: dirijorul Zubin Mehta, pianistul și dirijorul Daniel Barenboim, soprana Angela Gheorghiu, pianistul Dan Grigore, compozitorul Vladimir Cosma, Ioan Holender, directorul Operei din Viena, actrița Maia Morgenstern.
În 2006 a lansat primul disc la Casa de Discuri ”Electrecord” dedicat tatălui său, Ion Albeșteanu și intitulat „O vioară, un talent, o tradiție” . A urmat, un an mai târziu, albumul „Când eram pe Ialomița” , cu 23 de piese în interpretarea familiei Albeșteanu (Ion Albeșteanu și Tita Ștefan, alături de Valentin Albeșteanu). În 2009, artistul lansează albumul „Adevărata mea dragoste” cu piese clasice, de mare popularitate, interpretate într-o manieră unică.
Este preocupat de reînvierea unui gen muzical (café-concert), reprezentat cu strălucire de mari virtuozi ai viorii, precum Grigoraş Dinicu, George Boulanger, Nicolae Buică. Începând cu anul 2007, Valentin Albeșteanu susține recitaluri de înaltă ținută artistică în mari restaurante bucureștene (Caru’ cu bere, Hanu’ berarilor și Taverna Sârbului), acompaniat de pianistul Valentin Cucu.
Este președinte de onoare al Asociației „ProCultArt”, în prezent fiind implicat în proiecte precum: seria de concerte „Poveste din Bucureștiul de Odinioară”, „Biblioteca Digitală a Muzicii Ușoare Românești”, spectacolul „A fost odată în București” ( spectacol aflat în stagiunea Teatrului de Revistă ,,Constantin Tănase”) și Festivalul Internațional de Muzică Interbelică.