Ediţii

Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ, ediţia a XV-a, 27 iunie – 11 iulie 1986

Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ – ediţia a XV-a, 27 iunie – 11 iulie 1986

IUBIM VACANŢELE PENTRU CĂ ELE NU UITĂ SĂ FIE MEREU ALTELE!”

Noutăţi… Noutăţi…

Ajunse  la un număr de ani ce înseamnă, de acum, maturitate – mai ales organizatorică, dar şi de concepţie – Vacanţele Muzicale de la Piatra-Neamţ continuă să surprindă mereu. De la an la an, cei care aveau frâiele culturii în judeţ, dar mai ales acei oameni care erau lăsaţi să-şi dovedească profesionalismul în domeniul organizării Vacanţelor, veneau cu ceva nou. Întotdeauna se găsea ceva novator care să încânte publicul meloman format şi aflat şi el acum, nu neapărat la o maturitate a preferinţelor, ci chiar mai sus, la un rafinament al gusturilor. Dar şi spre ajutorul profesorilor şi, mai ales, al studenţilor, care veneau vară de vară să se confrunte cu un public avizat şi să se perfecţioneze în arta sunetelor.

Iată şi o confirmare. Un fragment decupat dintr-un număr al ziarului Ceahlăul din vara lui 1986. „Surplusul de noutate al ediţiei se referă la spaţiul considerabil lărgit acordat muzicii româneşti contemporane, ceea ce extinde vizibil conţinutul Vacanţelor, de la intenţia lor iniţială – aceea de a aduce la rampă nume noi – spre cuprinderea aproape integrală a fenomenului tânăr în muzica noastră de azi. Sigur, nu au lipsit de pe afiş paginile clasice, dar ponderea a alunecat vizibil spre audierea şi discutarea modalităţilor moderne în muzică. (…) Un alt punct de mare interes al Vacanţelor 86 l-a constituit seria de conferinţe pe care una dintre personalităţile recunoscute în muzica acestui sfârşit de secol –  este vorba despre compozitorul italian de origine română, Roman Vlad – le-a susţinut la Vacanţe.” Autorul acestor rânduri era tânărul ziarist Cristian Livescu.

Despre Roman Vlad este de amintit că a condus Academia „Filarmonica Română” de la Roma, precum şi Operele din Roma şi Florenţa, a fost preşedinte al Festivalului Maggio Musicale Fiorentino, preşedinte al Asociaţiei „Dacia” din Italia. Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale din Irlanda, Roman Vlad,  a fost şi un cunoscut compozitor de muzică de film.

… Dar şi tradiţie

Urmând tradiţia ultimilor ani, şi în 1986 Vacanţele Muzicale au debutat într-o seară de vineri. Pe 27 iunie, Sala Tapiseriilor din cadrul Muzeului de Artă, de şase ani o gazdă tradiţională recitalurilor şi concertelor Festivalului, a primit, deopotrivă, public şi artişti, cei care s-au întâlnit pentru un concert cameral. Protagonişti au fost pietrenii Dora Udilă, Denisa Zmeu, Dan Costea, Mihăiţă Albu, Mihaela Grecu-Şerban, Corneliu Gheorghiţă, Radu Oţel, Cristina Popa şi Ada Chicu.

A urmat, într-un crescendo parcă controlat, spectacolul de operă „Farse medievale”, o comedie muzicală pusă pe note de Cristian Misievici, cu un libret aparţinând lui Mircea Zaharia. Operă la care au participat Orchestra Conservatorului „George Enescu” din Iaşi, dirijor Corneliu Calistru, precum şi Corala Cantores Amicitiae condusă de Nicolae Gîscă.

Despre această veritabilă sărbătoare, care a fost prezentarea în premieră a operei „Farse medievale”, acelaşi Cristian Livescu remarca: „pe nesimţite, muzica a ieşit din sala T.T.-ului, acolo unde avea loc reprezentaţia, pentru a se insinua în viaţa străzii, a parcului din imediata apropiere, a oamenilor. «Au venit iarăşi studenţii!», i-am auzit pe mulţi spunând atunci când a fost să asculte miniconcertul ocazional pe care, cu un farmec ce-i este atât de propriu, Corala Cantores Amicitiae l-a dat în aer liber, pe aleile din centru. O boare de muzică. O fâlfâiere de glasuri tinere… A doua zi, Turnul lui Ştefan a căpătat o rezonanţă pe care nu i-o cunoşteam, când în preajmă-i se cântau «Variaţiunile» lui Paul Constantinescu pe o melodie bizantină, veche.”

Iar un anonim din publicul fidel al acestui veritabil fenomen cultural, Vacanţele Muzicale, să grăiască: „Iubim Vacanţele pentru că ele nu uită să fie mereu altele!”

Duminică, încadrat de un vernisaj al unei expoziţii de artă plastică a studenţilor profesorului ieşean Dan Hatmanu şi de un recital de pian al Adrianei Bera – unde s-a cântat muzică de Richard Oschanitzky, Theodor Caciora şi Claude Debussy – amintita Orchestră simfonică a Conservatorului de la Iaşi să iasă pe scena Teatrului Tineretului, în faţa melomanilor, cu un concert din muzica lui Achim Stoia şi Paul Constantinescu.

Întorcându-mă puţin la expoziţia de artă plastică, cred că e bine să-i dau cuvântului aceluiaşi Cristian Livescu: „o plăcută surpriză în bogatul program al Vacanţelor Muzicale a constituit-o expoziţia plasticienilor studenţi ai Conservatorului ieşean (profesor Dan Hatmanu) găzduită în sălile Muzeului de Artă. Regăsim aici câteva teme de studiu extrem de generoase – cum ar fi aceea a retrospecţiei în istoria patriei, cu surprinderea unor momente memorabile – tratate cu destulă convingere de tinerii pictori şi sculptori.”

Un singur curs de măiestrie. Dar ce curs!…

Fiindcă veni vorba de studenţi, trebuie spus faptul că la ediţia a XV-a s-a organizat un singur curs de măiestrie, acela de compoziţie. Ale cărui destine au fost conduse de trei reputaţi muzicologi – Roman Vlad şi Anatol Vieru, pentru partea de compoziţie, respectiv Miriam Marbè pentru disecarea, discutarea şi analizarea compoziţiilor.

Despre cum se lucra în laboratorul Vacanţelor la aceste cursuri de compoziţie ne informează acelaşi Cristian Livescu, cel insunuat pentru câteva ore în mijlocul studenţilor. „S-a vorbit despre modernitatea lui Bach, cu analize de rafinament pe seama celebrei «Arte a Fugii». S-au făcut referiri la Enescu, Schoenberg, Weber, Alan Berg, la teoriile mai noi ale fizicii care concep universul ca pe «un imens instrument muzical, o harpă neţărmurită, care vibrează, răsună». S-au audiat câteva lucrări reprezentative ale lui Roman Vlad, între care «Ciaccona» în şapte variaţiuni pe tema unui bocet popular românesc, fragmente din «Studii dodecafonice», cele «Cinci elegii pe texte vechi pentru voce şi orchestră», muzica la baletul «Pescăruşul», sau – în interpretarea extraordinară a Cvartetului Voces – Cvartetul «Tetraktys».”         

Finalul aparţine Cantoresului

În partea a doua a ediţiei, publicul pietrean s-a mai putut bucura de un concert al Orchestrei Filarmonicii din Bacău condusă de entuziastul dirijor Ovidiu Bălan, avându-l ca solist pe tânărul pianist Dan Atanasiu, laureat al mai multor concursuri internaţionale.

„Cu multă căldură a fost apreciat şi recitalul violoncelistei Mihaela Balbuzan, acompaniată la pian de Tatiana Moroşanu. Cu un ton cald, menit a pune în valoare eufuziunile lirice, dar şi cu virtuozitate tehnică, tânăra violoncelistă a prezentat un program complex, cu lucrări diversificate artistic – Brahms, Hindermith, Zimmermann, Gershwin.” Este o completare a programului ediţiei a XV-a, informaţii primite de la muzicologul Dora Maria David.

Finalul a aparţinut profesorului Nicolae Gîscă, cel care, la comanda Coralei Cantores Amicitiae, a produs în rândul publicului prezent în sala Teatrului Tineretului, în seara de 11 iulie a anului 1986, destul de multe regrete. Regrete că ediţia a XV-a se terminase. Şi că mai trebuia aşteptat încă un an până la viitoarea întâlnire cu Vacanţele Muzicale de la Piatra-Neamţ!

La final de ediţie, iată şi câteva din impresiile culese de la participanţii ediţiei: „este o atmosferă minunată la aceste Vacanţe. Generaţia actuală de studenţi are multă personalitate – în ansamblu şi fiecare în parte dintre ei. Important este să nu renunţe la această coeziune în ceea ce simt şi gândesc. Formula Vacanţelor îi adună, le dă sentimentul de aderenţă la exigenţele originalităţii.”  – Miriam Marbè.

Ori:„am venit de mai multe ori la aceste Vacanţe şi am toată admiraţia pentru felul în care ele sunt organizate şi găzduite aici, într-un colţ atât de – cum să spun – muzical de ţară. În plus, tinerii compozitori sunt aici cu adevărat încurajaţi. E unică în felul ei această legătură  muzicală Iaşi – Piatra-Neamţ, semn că există o consonanţă între aceste localităţi.”– Anatol Vieru.

Mihail Cozmei, unul dintre semnatarii actului de naştere al Vacanţelor Muzicale spunea: „nu pot decât să fiu fericit că sunt prezent aici pentru a cincisprezecea oară. Pe atunci, în vara anului 1972, puţini dintre noi, cei veniţi de la Conservatorul din Iaşi, ne gândeam la o asemenea longevitate a colaborării noastre. Nici atunci, şi poate nici acum, nu ne dăm seama exact cât de mult contează această formă de practică efectivă a studenţilor în faţa publicului, pentru devenirea măiestriei lor, ca virtuale valori interpretative. O acţiune sistematică precum aceasta, de perfecţionare a muzicienilor tineri şi de educare  a publicului larg, nu există nicăieri în ţară. Aici, la Piatra-Neamţ, examenul de atestare a studenţilor are ceva distinct, inconfundabil, respirând o sărbătoare a muzicii.”

VACANŢE MUZICALE LA PIATRA-NEAMŢ, edţia a XV-a, 27 iunie – 11 iulie 1986

Vineri, 27 iunie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
RECITAL DE CAMERĂ

Solişti:
Dora Udilă, Denisa Smeu, Dan Costea, Mihăiţă Albu, Mihaela Grecu-Ţerban, Corneliu Gheorghiţă, Radu Oţel, Cristi¬na Popa, Ada Beatris Chicu
În program lucrări de:
Wolfgang Amadeus Mozart, Johann Sebastian Bach, Ludvig van Beethoven, Johannes Brahms, Gheorghe Dima, Nicolae Bretan, A. Eliade

Sâmbătă, 28 iunie 1986, ora 18:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
SPECTACOL DE OPERĂ

“Farse medievale”,
comedie muzicală de Cristian Misievici, pe un libret de Mircea Zaharia
Şi-au dat concursul: orchestra Conservatorului ,,George Enescu” Iaşi, corala ,,Cantores Amicitae”, soliştii: Gilda Humiţă, ¬Adrian Radu, Dieter Rell, Tiberiu Popovici, Gabi Lazăr.
Regia artistică: Anda Tăbăcaru şi Emil Coşeru.
Coregrafia, Dana Coşeru.
Pregătirea muzicală, Maria Ursescu.
Dirijor, Corneliu Ca¬listru

Duminică, 29 iunie 1986, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
Vernisajul expoziţiei de artă plastică a studenţilor secţiei Arte plastice a Conservatorului “George Enescu” Iasi.

A prezentat Valentin Ciucă

Duminică, 29 iunie 1986, ora 11:00, Muzeul de Artă – Sala Tapiseriilor
CONCERTUL SIMFONIC al Conservatorului “George Enescu” Iaşi

În program:
Achim Stoia – Divertisment nr. 1 pentru orchestră
Paul Constantinescu – Variaţiuni asupra unei melodii bizantine pentru violoncel şi orchestră
Benjamin Britten – Simfonia simplă

Duminică, 29 iunie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă – Sala Tapiseriilor
RECITAL DE PlAN

Solistă, asist. univ. Adriana Bera
În program:
Theodor Caciora – Patru invenţiuni
Richard Oschanitzky – Trei preludii
Claude Debussy – 12 preludii, caietul 2

Luni, 30 iunie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
RECITAL VOCAL-INSTRUMENTAL

Solişti:
Levente Szabo, Constantin Tălmaciu, Vasilica Stoiciu,
Laurenţiu Gherman, Dieter Rell
În program: lucrări de Johann Sebastian Bach
Sonata I-a pentru vioară şi pian în Re major
Sonatele a II-a în Mi bemol major a V-a în mi minor pentru flaut şi pian

Marţi, 1 iulie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă – Sala Tapiseriilor
CONCERTUL CLASEI DE COMPOZIŢIE
a Conservatorului “Ciprian Porumbescu” Bucureşti
În program lucrări de Dan Dediu, George Balint, Arleziana Sîrghie, Anca Aleman, Adrian Stroici

Miercuri, 2 iulie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
RECITAL DE MUZICĂ DE CAMERĂ

Soliste: Mihaela Balbuzan, Tatiana Moroşanu
În program:
Johannes Brahms – Sonata a 2-a, op. 99 în Fa major pentru violoncel şi pian
Paul Hindemit – Scherzo pentru violoncel şi pian
U. Zimmermann – două fragmente din opera “Porgy şi Bess”

Joi, 3 iulie 1986, oae 18:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
CONCERT SIMFONIC
susţinut de Orchestra simfonică din Bacău
În program:
Roman Vlad – Mica simfonie
Edvard Grieg – Concert pentru pian şi orchestră în la minor
Johannes Brahms – Simfonia a 2-a în Re major
Solist, Dan Grigore
Dirijor, Ovidiu Bălan

Vineri, 4 iulie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
RECITAL DE MUZICĂ DE CAMERĂ

Solişti:
Artorex Căuneac, Carmen Pintilei, Mi¬rela Jijăescu, Laurenţiu Gherman
În program:
Wofgang Amadeus Mozart – Cvartetul nr. 34 în Si bemol major K.W. 458
Franz Schubert – Cvartetul op. 125 în Mi be¬mol major

Sâmbătă, 5 iulie 1986, ora 11:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
SIMPOZION
“Rolul muzicii româneşti în educarea patriotică
şi militant-revoluţionară a oamenilor muncii.
Contribuţia Vacanţelor muzicale la ridicarea nivelului conştiinţei estetice a publicului.”
Au participat compozitori, muzicologi şi studenţi de la Iaşi şi Bucureşti

Sâmbătă, 5 iulie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă. Sala Tapiseriilor
RECITAL INSTRUMENTAL DE MUZICĂ ROMÂNEASCĂ

Solişti:
Dumitru Sîpcu, Vasile Tarnavschi
În program lucrări de primă audiţie compuse de
Viorel Munteanu – Invicaţii pentru clarinet solo
Felicia Donceanu – Glossa pentru clarinet solo
Anton Zeman – Sonata pentru pian
Stan Golestan – “Egloga” pentru clarinet şi pian
Roman Vlad – “Improvizaţie asupra unei melodii” pentru clarinet şi pian
Cornel Ţăranu -Sonata pentru clarinet şi percuţie
Şi-a dat concursul Florin Simion de la Filarmonica “Moldova” din Iaşi

Duminica, 6 iulie 1986, ora 11:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
RECITAL DE MUZICĂ DE CAMERĂ

A interpretat Cvartetul “Voces” al Filarmonicii “Moldova” din Iaşi
În program:
Cristian Misievici – Cvartet de coarde
Roman Vlad – “Tetraktys” pentru cvartet de coarde
Radu Paladi – Cvartet de coarde

Luni, 7 iulie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
RECITAL DE PlAN

Solistă, Mihaela Farţade
În program:
Radu Oţel – Variaţiuni pentru pian
Robert Schumann – Carnaval, op. 9
Johannes Brahms – Variaţiuni şi fugă pe o temă de Händel, op. 24

Marţi, 8 iulie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
Concertul Atelierului de muzică contemporană “Archaeus”

Solişti:
Anca Vartolomei, Rodica Dănceanu, V. Moceoc, V. Macovei, Vasile Colţea,
Alexandru Matei, Ion Georgescu Liviu Dănceanu
Lucrări de: Giacinto Scelsi, Ştefan Niculescu, Iannis Xenakis, Siegmund Kreuze,
Vasile Spătărelu, Siegfried Fink, Cristian Misievici.

Miercuri, 9 iulie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
RECITAL DE CHITARĂ

Solist, Vasile Colţea
În program lucrări de Johann Sebastian Bach, Heitor Villa Lobos, Cornel Ţăranu,
Fernando Grillo, Aurel Stroe, Liviu Dănceanu

Joi, 10 iulie 1986, ora 18:00, Muzeul de Artă, Sala Tapiseriilor
RECITAL DE MUZICĂ DE CAMERĂ

Solişti:
Adrian Stanciu, Liviu Bocşan, Georgel Hariton
În program:
Antonio Vivaldi – Concert pentru flaut, clarinet şi fagot
Joachim Kötschau – Divertisment pentru flaut, clarinet şi fagot
Vasile Spătărelu – Preludiu şi menuet pentru flaut, clarinet şi fagot

Vineri, 11 iulie 1986, ora 18:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
CONCERT CORAL

Şi-a dat concursul corala ,,Cantores Amicitiae” a Conservatorului “George Enescu” Iaşi
În program lucrări de: Giovanni Pierluigi da Palestrina, Marco da Gagliano,
Tomás Luís da Vittoria, Gesualdo da Venosa, Claudio Monteverdi,
Felix Mendelsshon Bartholdy, Franz Liszt, Giuseppe Verdi, Berdich Smetana,
Olivier Messi¬aen, Augustin Kubizek, D. Pop, Sigismund Toduţă, Alexandru Paşcanu,
Corneliu Ce¬zar, Valentin Timaru, Vasile Spătărelu
Dirijor, Nicolae Gîscă