Ediţii

Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ, ediţia a XII-a, 26 iunie – 10 iulie 1983

Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ – ediţia a XII-a, 26 iunie – 10 iulie 1983

VACANŢELE MUZICALE, ALĂTURI DE STAGIUNEA MUZICALĂ, FORMATOARE A UNUI PUBLIC NOU

Meritele Festivalului şi ale stagiunii

Aflate la a XII-a ediţie, Vacanţele Muzicale îşi propun să asigure şi să orienteze practica de vară a studenţilor către un public din ce în mai cunoscător şi, în consecinţă, mai pretenţios. Public format în timp şi ajuns deja la o experienţă, dacă luăm în calcul anul 1968, atunci când au debutat stagiunile, de cincisprezece ani de concerte şi recitaluri.

De altfel, în presa anului 1983, George Podani – un vechi şi neobosit truditor al organizării Vacanţelor – spunea că „fiecare nouă stagiune ilustrează, înainte de toate, consecvenţa cu care organizatorii dezvoltă şi aprofundează o idee minunată – aceea de a folosi practica de vară a studenţilor conservatorişti pentru a realiza la Piatra-Neamţ, oraş fără instituţii muzicale profesioniste, un adevărat sistem de educaţie muzicală a publicului, prin punerea lui în contact, pe baza unui program riguros, cu cele mai valoroase pagini din creaţia muzicală românească şi universală.”

Se crease, aşadar, o relaţie tineri artişti – public, relaţie care acţiona în ambele sensuri şi care avea, pentru fiecare dintre părţi, beneficii importante.

Un nou maraton muzical

Ediţia anului 1983 s-a întins pe parcursul a două săptămâni şi a cuprins şaisprezece manifestări – concerte, recitaluri, o expoziţie de artă plastică şi un simpozion.

Debutul a fost făcut la Sala Tapiseriilor din cadrul Muzeului de Artă, acolo unde studenţii Dieter Rell (acompaniat la pian de Tatiana Moroşanu) şi Adriana Mesteş (cu acompaniament de pian asigurat de Adriana Bera) au oferit asistenţei un recital de lieduri compuse de Robert Schumann. Recital dublat, în aceeaşi zi, dar mai pe seară, în acelaşi loc, de un altul. De clarinet. Moment muzical susţinut de Dumitru Sîpcu, asistat la pian de către Vasile Tarnavschi. Muzica care a umplut spaţiul Sălii Tapiseriilor şi sufletele celor prezenţi, era cea din creaţia compozitorilor Roberto Valentino, Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy, Serghei Prokofiev, Sabin Păutza, Cristian Misievici şi Anton Zeman.

Până la primul mare eveniment al ediţiei – regalul oferit de Cantores Amicitiae – pietrenii au mai putut audia o serie de trei recitaluri. Două de pian oferite de către Anuş Cevidian, cea care a interpretat piese de Beethoven şi de César Franck, şi de Alma Năstase (cu muzică de Ravel). Pentru ca al treilea recital să conţină numai compoziţii ale lui Ludvig van Beethoven, recital susţinut de violonista Daniela Maftei şi pianista Alina Pavalache.

În seara zilei de 1 iulie, sala Teatrului Tineretului a găzduit un important concert  susţinut în totalitate de studenţi. Sub titulatura de Concert vocal–instrumental, mezzo-soprana Ecaterina Ţuţu, Dinu Serfezi (la violă), soprana Adriana Mesteş, baritonul Marian Muncioiu, Cristian Bărbuş (vioară) şi Corala Cantores Amicitiae, având-o ca solistă pe Emilia Forgacs, cu toţii sub bagheta magică a lui Sabin Păutza, au oferit publicului momente de mare încărcătură artistică.

Ştefan Niculescu şi Sabin Păutza, doi profesori de renume

Clasele cursurilor de măiestrie au fost, ca şi la ediţia precedentă, doar în număr de două. Respectiv, cursul de compoziţie, al cărui profesor era academicianul Ştefan Niculescu şi cel de dirijat orchestră, cu Sabin Păutza la pupitru.

Cursurile s-au finalizat cu un valoros concert, în seara zilei de 9 iulie, la Sala Tapiseriilor. Loc devenit foarte îndrăgit de artişti, dar şi de public. Atunci şi acolo au evoluat studenţii Conservatoarelor „Gerorge Enescu” din Iaşi şi „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, dintre cei mai merituoşi distingându-se Ionuţ Zaharia, Marius Panaite, Adrian Boteanu, Roxana Haţegan, Leonard Dumitru, Adrian Nicihiteanu şi George Balint.

Vocesul şi Cantoresul, doi prieteni pe viaţă ai Vacanţelor

Nu puteau lipsi de la această veritabilă reuniune studenţească estivală şi prietenii. Ai Vacanţelor. De grupul condus de profesorul Nicolae Gîscă am amintit ceva mai devreme. Dar trebuie subliniat faptul că studenţii componenţi ai Cantoresului, în afara celui din Piatra-Neamţ, au mai avut alte două concerte. La cele două staţiuni din judeţ – Bălţăteşti şi Durău. Acolo unde au mers pentru a le cânta turiştilor aflaţi la odihnă şi tratament. Odihnă devenită astfel una… culturală!

O notă cu totul aparte a dat programului Vacanţelor Muzicale din 1983 concertul susţinut de Cvartetul Voces. Avându-l  pe Constantin Stanciu, în premieră pentru spectatorii Festivalului, drept noul component al formaţiei – alături de ceilalţi trei, Bujor Prelipcean, Anton Diaconu şi Dan Prelipcean – „Voceşii” au dat din nou dovada măiestriei lor interpretative, cea care le-a adus atât de multe distincţii – premiile de la Colmar, Bordeaux sau Hannover – sau respectul şi admiraţia publicului de pretutindeni. Calitatea înaltă a programului acelui spectacol l-a determinat pe George Podani să scrie ulterior în ziarul „Ceahlăul”: „lucrările prezentate în acest recital de cvartete, foarte dificile ca execuţie, au dat posibilitatea acestui prestigios colectiv, dar şi fiecărui component în parte, să demonstreze din plin calităţile lor extraordinare.”

Păreri avizate la final de ediţie

Vacanţele îşi păstrează, şi asta e bine!, spiritul lor tineresc, viu şi creator. Destul să spun în acest sens că aici s-au lansat – şi au făcut-o chiar studenţii – câteva prime audiţii semnate de prestigioşi compozitori români ca Pascal Bentoiu, Alexandru Paşcanu, Anatol Vieru, Vasile Spătărelu, Cristian Misievici. Ceea ce înseamnă nu doar un act de curaj, ci şi de mare încredere în receptivitatea publicului pietrean, cel câştigat, se pare, definitiv pentru muzica de calitate.” – Eduard Covali, regizor.

„Ceea ce ţin să remarc în primul rând este hotărârea  forurilor culturale din Neamţ de a nu renunţa la aceste Vacanţe Muzicale. Asta înseamnă pentru ei un mare efort, o mare investitţie de generozitate. Dar merită! Se vede asta în primul rând în sălile de concert în care avem, şi în acest an, un public nu numai numeros, dar şi foarte receptiv. Au simţit asta şi protagoniştii, studenţii conservatoarelor din ţară, cei care se străduiesc, şi eu zic că şi reuşesc, să se ridice la înălţimea acestui public.” – Vasile Spătărelu, compozitor.   

„De remarcat prezenţa constantă pe agenda Vacanţelor Muzicale a unor formaţii care şi-au câştigat aici, la Piatra-Neamţ, consacrarea şi prestigiul de care se bucură astăzi. Este vorba despre «Cantores Amicitiae», «Pro Musica» sau «Voces». Care an de an dau adevărate recitaluri şi pentru a mulţumi, în acest fel, numerosului lor public de aici ce vine să-i asculte. Şi încă ceva: am observat că, deja, mulţi elevi vin la sălile de concert şi îşi cumpără biletul de intrare. Nu e un simplu anunţ. E o garanţie a viitorului!” – Cristian Misievici, compozitor.

VACANŢE MUZICALE LA PIATRA-NEAMŢ, edţia a X-a, 26 iunie – 10 iulie 1983

26 iunie 1983, ora 11:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL “ROBERT SCHUMANN”

Ciclu de lieduri ,,Dragoste de poet”
Solist, Dieter Hell – bariton
la pian Tatiana Moroşanu

Ciclul de lieduri ,,Dragoste şi viaţă de femeie”
Solistă, Adriana Mesteş – soprană, laureată a Festivalului artei studenteşti, 1983
la pian, Adriana Bera

26 iunie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL DE CLARINET
Solist, asist. univ. Dumitru Sîpcu
la pian: lector univ. Vasile Tarnavschi
Roberto Vakntino – Sonată,
Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata în Re major,
Claude Debussy – Rapsodia I,
Serghei Prokofiev – Patru piese din suita ,,Romeo şi Julieta”,
Sabin Păutza – Două preludii,
Cristian Misievici – ,,Sinus”,
Anton Zeman – Rondo

27 iunie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL DE PIAN

Solistă, Anuş Cevidian, laureată a Festivalului artei studenţeşti, 1983
Ludvig van Beethoven – Sonata op. 101,
César Franck – Pre1udiu Coral şi Fugă

28 iunie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL DE PIAN

Solistă, Alma Năstase, laureată a Festivalului artei studenţeşti, 1983
Maurice Ravel – Sonatina, Pavana pentru o infantă defunctă, Jocuri de ape
Claude Debussy – Fata cu părul bălai, Catedrala scufundată, Menestreli , Focuri de artificii
George Enescu – Sonata nr. 1 în fa diez minor

29 iunie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL “BEETHOVEN”

Solistă, Daniela Maftei – vioară
la pian, Alma Pavalache
Sonata I pentru vioară şi pian, Sonata a II-a pentru vioară şi pian,
Sonata a III-a pentru vioară şi pian

30 iunie 1983, ora 18:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
CONCERT CORAL

Susţinut de ,,CANTORES AMICITIAE” a Conservatorului “George Enescu“ Iaşi
formaţie laureată a Festivalului artei studenţeşti, 1983
Dirijor, Nicolae Gîscă
În program:
Cristian Misievici – O patrie de lumini,
Tudor Jarda – Ma luai, luai,
Dumitru Pop – Suită din Oaş,
Alexandru Paşcanu – Iarna pe uliţă,
Achim Stoia – Hop şi şe,
Vasile Spătărelu – Floare albastră,
Cornelia Tăutu – Divertisment folcloric,
Adrian Pop – Vine hulpe de la munte,
Alexandru Paşcanu – Altfel de variaţiuni pe tema “Chindiei”,
Sabin Păutza – Ofrandă copiilor lumii,
Leonard Bernstein – West side story,
A. OhrwaIl – Swing low,
John Denver – My sweet lady,
Levi Dawson – Soon all will be done,
Levi Dawson – Every time,
Gate – Gâscă – My Lord,
Harvey Schmidt – The fantastiks,
Goerge Gershwin – Porgy and Bess,
Richard Rogers – Oklahoma,
Willy Schumann – Theme and variations,
Wiliam Henry Smith – Ride the chariot,

1 iulie 1983, ora 18:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
CONCERT VOCAL-INSTRUMENTAL

În program:
Serghei Rahmaninov – Primăvara,
Piotr Ilici Ceaikovski – Aria Polinei din opera ,,Dama de pică”
Solistă, Ecaterina Tuţu – mezzosoprană
la pian: Adriana Bera
Robert Schumann – Imagini de basm
Solist, Dinu Serfezi – violă, laureat al Fes¬tivalului artei studenţeşti, 1983
la pian: Adriana Bera
Wolfgang Amadeus Mozart – Aria ,,O dulce nevestică” din opera ,,Flautul fermecat”
şi Arie de concert
Solist, Marian Muncioiu – bariton
la pian: Adriana Bera
Camille Saint-Saens – Introducere şi rondo capricioso
Solist, Cristian Bărbuş – vioară, laureat al Festivalulul artei studenţeşti, 1983
la pian, Silvia Savu, laureată a Festivalulul artei studenţeşti, 1983
Fréderick Chopin – Scherzo op. 31 nr. 2
Solistă, Alma Năstase – pian, laureată a Fes¬tivalului artei studenţeşti, 1983
Achim Stoia – Hop şi şe!,
Vasile Spătărelu – Floare albastră,
Alexandru Paşcanu – Altfel de variaţiuni pe tema ,,Chindiei”
A interpretat corala “Cantores amicitiae”
Solistă, Emilia Forgacs
Dirijor, Nicolae Gîscă

2 iulie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL DE MUZICĂ FRANCEZĂ

Solist, Cristian Bărbuş
la pian, Silvia Savu
Jean Marie Leclair – Sonata ,,La tombeau”,
César Franck – Sonata în La major,
Maurice Ravel – “Tzigane”

3 iulie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL DE MUZICĂ DE CAMERĂ

Ludvig van Beethoven – Cvartetul op. 18, nr. 6
Au interpretat:
Cristian Bărbuş – violina I
IIie Cealîcu – violina a II-a
Dinu Serfezi – violă
Mirel Grăjdeanu – violoncel

  • formaţie laureată a Festivalului artei studenţeşti, 1983
    Ludvig van Beethoven – Septet op. 20
    Au interpretat:
    Aurel Văduva – violină
    Dinu Serfezi – violă
    Mirel Grăjdeanu – violoncel
    Silviu Varvaroi – contrabas
    Florin Melinte – clarinet
    Mihai Stănescu – fagot
    Gheorghe Asavei – corn
    Conducerea muzicală: conf. univ. Silviu Varvaroi

4 iulie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL ,,JOHANNES BRAHMS”

Solist, Costinel Florică – violoncel, laureat al Festivalului artei studenţeşti, 1983
la pian, Tatiana Moroşanu
Sonata nr. 1, op. 38 pentru violonoel şi pian
Sonata nr. 2, op. 99 pentru violoncel şi pian

5 iulie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL DE CVARTETE

A interpretat cvartetul “Pro musica” format din:
Cristian Mondiru – violina I
Delia Gînju – violina a II-a
Laura Nechita – violă
Magdalena Cristea – violoncel
formaţie laureată a Concursului naţio¬nal de muzică de cameră, Braşov, 1982
Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul K.V.589,
Ludvig van Beethoven – Cvartetul op. 95 “Serioso”,
Wilhelm Georg Berger – Cvartetul nr. 6

6 iulie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL DE CHITARĂ

Solist, Vasile Colţea
Johann Sebastian Bach – Sarabanda şi Bouré, Preludiu în re minor Gavotă, Allegro
Francisco Tarrega – Lagrima, Capriciu arăbesc, Amintiri din Alhambra
Venancio Garcia Valesco – Granadinas
H. Villa Lobos – Preludiu 1, 3, 4
Manuel De Falla – Omagiu lui Debussy, Dansul Tricornului
Isaac Albeniz – Asturias
V.G. Bakfark – O combien est
Lucian Teodorescu – Colind
Vasile Colţea – Plugarul

7 iulie 1983, ora 18:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
RECITAL DE CVARTETE

susţinut de cvartetul “VOCES”
Bujor Prelipcean – vioara I
Anton Diaconu – vioara a II-a
Constantin Stanciu – violă
Dan Prelipcean – violoncel
În program:
Joseph Haydn – Cvartetul op. 76, nr. 2 “Al cvintelor”
Wolfgang Amadeus Mozart – Cvartetul K.V. 458 “Vânătoarea”
Franz Schubert – Cvartetul în re minor “Moartea şi fata”

8 iulie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
RECITAL DE VIOARĂ

Solist, Daniel Manasi
La pian: Anuş Cevidian – laureată a Festivalului artei studenţeşti, 1983
şi Gabriela Marcovici
În program:
Vasile Spătărelu – Sonatina pentru vioară şi pian
Johannes Brahms – Sonata a II-a pentru vioară şi pian
George Enescu – Sonata a III-a pentru pian şi vioară

9 iulie 1983, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piatra-Neamţ
CONCERTUL CLASEI DE COMPOZIŢIE

Au participat studenţii conservatoarelor ,,Ciprian Porumbescu” din Bucureşti
şi “George Enescu” din Iaşi
În program:
Ionuţ Zaharia – Variaţiuni pentru pian
Marius Panaite – Variaţiuni pentru pian
Adrian Boteanu – Burleasca pentru pian
Roxana Haşegan – Variaţiuni pentru pian
Leonard Dumitriu – Variatiuni pentru violoncel şi pian
Adrian Nichiteanu – Sonata pentru vioară şi pian
George Haunt – Sonata pentru clarinet şi pian

10 iulie 1983, ora 18:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
CONCERT DE CAMERĂ

susţinut de orchestra de cameră a Conservatorului ”George Enescu”
Solist, Dumitru Sâpcu – clarinet
Dirijor, Sabin Păutza
În program:
Baldasare Caluppi – Concerto nr. 6 pentru coarde
Girolamo Frescobaldi – Due canzone pentru alămuri
Francesco Geminiani – Concerto grosso pentru coarde
Theodore Dubois – Suita a II-a pentru suflători
Alexandru Paşcanu – Balada pentru clarinet şi orchestră