Ediţii

Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ, ediţia a VIII-a, 29 iunie – 13 iulie 1979

Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ – ediţia a VIII-a, 29 iunie – 13 iulie 1979

UN CONTE LA VACANŢE!

Idei noi puse în aplicare întru progresul Festivalului

Ediţia anterioară, considerată unanim ca fiind cea mai reuşită de până atunci, se încheia cu un chestionar realizat de organizatori, chestionar în care studenţii, profesorii, oamenii de muzică – critici, muzicologi sau compozitori – publicul, cu toţii participanţi activi ai Vacanţelor Muzicale, erau invitaţi să-şi exprime propuneri pentru anii viitori. Acţiune ce avea loc în numele ideii de progres continuu al festivalului. Ceea ce denotă că cei ce aveau în grijă organizarea noilor ediţii considerau Festivalul ca permanent perfectibil.

Iată şi o mică parte a părerilor de după gongul final al ediţiei a şaptea: „actuala ediţie a însemnat şi debutul internaţional al Vacanţelor. Şi, toată lumea a fost de acord, rezultatele au fost foarte bune. Propun, deci, să se extindă aceste participări. Mai ales în privinţa aducerii unor cadre didactice, a unor muzicieni de prestigiu de peste hotare.” (Gabriela Marcovici, pianistă şi cadru didactic universitar). Ori: „dacă în sălile de concert ar fi mai multe cadre didactice (nu numai de muzică), am avea un public mai numeros. În orice caz, mai mulţi elevi. Cred că prilejul Vacanţelor trebuie mai bine şi mai complex valorificat.” (Zenovia Bogza, profesoară). Sau: „Vacanţele Muzicale sunt una dintre cele mai frumoase întâmplări spirituale nemţene. Ce ne-am mai dori? Poate o diversificare a genurilor, acordarea de diplome şi distincţii celor mai valoroase formaţii şi celor mai buni interpreţi.” (Adrian Alui Gheorghe, poet). O concluzie  grăitoare a situaţiei de moment a Vacanţelor Muzicale – momentul anului 1978 – a fost exprimată de compozitorul Vasile Spătărelu: „ce propunere am? Să se păstreze această formulă a acestei ediţii, o formulă, în accepţiunea mea, ideală. Să nu se renunţe la nimic!”

Şi, semn că propunerea maestrului Spătărelu este luată în seamă, iată că deschiderea ediţiei a opta are loc duminică, 1 iulie, pe scena Teatrului Tineretului, cu un Concert de muzică de cameră, concert precedat de două recitaluri. Primul de flaut la Sala Cupolă a Bibliotecii Judeţene – solist Cezar Horez, acompaniat la pian de Gabriela Marcovici (cu un program din muzică de Bach), iar cel de-al doilea, un recital de vioară, în cadrul Casei Memoriale „Calistrat Hogaş”, avându-l pe Cristian Pintilie drept solist, cel care a interpretat fragmente din compoziţiile lui Mozart, Beethoven şi Brahms.

În ceea ce priveşte concertul de deschidere, dacă în anii precedenţi la pupitrul orchestrei Conservatorului ieşean „George Enescu” s-au aflat Ion Baciu şi Corneliu Calistru, acum, ca dirijor al Orchestrei de Cameră a urcat pe scenă Sabin Păutza.

Invitaţi de marcă

Sunt prezenţi la Vacanţele Muzicale ale ediţiei a opta, ca în fiecare an, Cvartetul celebru în toată lumea – Voces Contemporanae – cu la fel de celebrii componenţi (Bujor Prelipcean, vioara I, Anton Diaconu, vioara a II-a, Gheorghe Haag, violă şi Dan Prelipcean, violoncel), corul studenţesc condus de Nicolae Gîscă – Cantores Amicitiae. Precum şi, pentru a doua oară consecutiv – semn că vizita din anul precedent le făcuse plăcere şi le fusese şi utilă – studenţii Şcolii Superioare de Muzică din Wűpertal, studenţi aflaţi acum sub îndrumarea lui Hartmut Klug.

Şi, fiindcă veni vorba de oaspeţii din Germania de vest, merită a fi subliniat faptul că, pentru prima dată, în rândul conducătorilor de la cursurile de măiestrie a sosit şi un profesor de peste hotare. E vorba de Friedrich von Hausseger, un conte aşa după cum îl şi înfăţişează numele! Despre persoana şi personalitatea acestui distins oaspete, vorbeşte respectabilul om de cultură al urbei, Gheorghe Bunghez, pe atunci preşedinte al Comitetului de Cultură şi Educaţie Socialistă, for principal organizator al Vacanţelor Muzicale, alături de Conservatorul de Muzică „George Enescu” din Iaşi. Povesteşte domnia sa despre Friedriech von Hausseger: “cea mai reprezentativă prezenţă din R.F.G. a fost la cursurile noastre prezenţa lui Frederic von Hausseger de la Hanovra, cel care chiar a condus clasele de vioară şi compoziţie din cadrul Vacanţelor Muzicale. Un om deosebit de instruit, deosebit de cult şi manierat, un muzician desăvârşit care a lucrat frumos cu studenţii şi care venit în două sau trei rânduri la Piatra-Neamţ în acea perioadă, plăcându-i imens atmosfera Vacanţelor, unicitatea lor, faptul, chiar, că nu se aştepta ca în România să găsească şi interes şi pasiune  pentru muzică şi modalităţi care se păreau că rezonează cu vechile tradiţii muzicale germane ale marilor centre de învăţământ.”

 Cursurile de măiestrie organizate la ediţia curentă au fost cele de  canto (cu Ela Urmă ca profesor), vioară (curs condus de Friedrich von Hausseger, din Republica Federală Germania), pian (Dan Grigore), muzică de cameră (Wilhelm Berger), compoziţie (profesor Ştefan Niculescu) şi cercetare muzicologică (Gheorghe Ciobanu).

Primul concurs din cadrul Vacanţelor Muzicale şi alte atracţii ale festivalului

Principalul element de inedit adus de această a opta ediţie a Vacanţelor Muzicale a fost reprezentat de concursul instituit la toate cele şase cursuri de măiestrie. Astfel, la finalul lor, în loc de un simplu recital al studenţilor (recitaluri ale fiecărui curs care au avut loc în zilele de 9 şi 11 iulie), cursanţii au fost departajaţi de profesorii de curs, iar laureaţii au urcat pe scena Teatrului Tineretului în ultima zi de festival – 12 iulie – pentru a demonstra auditoriului talentul şi munca depusă pentru care au fost premiaţi. Cei care s-au întrecut pentru lauri au fost studenţi ai Conservatoarelor din Bucureşti, Iaşi, Wűpertal, Cluj-Napoca.

Iată şi câştigătorii: Rita Perva (pian), Florin Axinte (canto), Cristian Pintilie (vioară), Cvartetul Armonia compus din Cristian Pintilie (vioara I), Gheorghe Varadi (vioara a II-a), Claudiu Ionescu (violă) şi Ciprian Nedelcu (violoncel), Cvartet răsplătit la cursul de muzică de cameră, Gabriel Vlădescu (compoziţie), iar pentru cercetare muzicologică, laureata s-a numit Carmen Misievici.[1] 

Alte elemente importante care au atras publicul în număr mare la locul de desfăşurare a actului artistic au fost: recitalul de muzică barocă susţinut de Ada Bolocan  (soprană), Andrei Waadt (flaut), Maria Szilaghyi (violoncel) şi Doina Negrescu (pian), recital ce a avut loc la cupola Bibliotecii Judeţene; cele trei concerte simfonice susţinute de oaspeţii vest-germani din Wűpertal la Piatra (Teatrul Tineretului), Bălţăteşti (Căminul Cultural) şi Roman (Casa de Cultură); precum şi Simpozionul din 10 iulie de la Clubul tineretului pe tema „Cultura muzicală românească actuală”.

De asemenea, un eveniment aşteptat an de an a se desfăşura în cadrul Vacanţelor a fost Concertul – spectacol de la Cetate. Concert în cadrul căruia corul Conservatorului ieşean, împreună cu Corul „Gavriil Musicescu” şi Orchestra simfonică a Filarmonicii „Moldova”, dirijor Ion Baciu, au interpretat lucrări din creaţia lui George Enescu, Achim Stoia, Gheorghe Dumitrescu, Anton Zeman sau Vasile Spătărelu. Şi, fiindcă aminteam la începutul materialului de faţă despre perfectibilitatea continuă a Vacanţelor Muzicale, iată că, la final de ediţie a opta,  rectorul conservatorului ieşean, profesorul Mihail Cozmei, se destăinuia reporterului de la Ceahlăul cu privire la unul dintre neajunsurile Festivalului: „perioada Vacanţelor este foarte scurtă. Adică, de la patru săptămâni, cât i se consacrau iniţial, am ajuns astăzi numai la două. Ceea ce, fără îndoială, diminuează şi posibilităţile noastre, ca interpreţi, şi pe cele ale publicului, ca auditor. Efortul nostru a fost însă acela de a comprima, pe o suprafaţă mai mică, acele manifestări care să reprezinte cu adevărat spiritul Vacanţelor de la Piatra-Neamţ.”


[1] “Clasamentul” în întregime poate fi lecturat în partea a doua a cărţii.

VACANŢE MUZICALE LA PIATRA-NEAMŢ, edţia a VIII-a, 29 iunie – 13 iulie 1979

29 iunie 1979, ora 19:00, Biblioteca judeţeană, Piatra-Neamţ
RECITAL DE FLAUT

Au interpretat:
Cezar Horez – flaut
Gabriela Marcovici – pian
Program: Johann Sebastian Bach – Sonata nr. 4 în Do major, Sonata nr. 5 în mi minor
Sonata nr. 6 în Mi major

30 iunie 1979, ora 19:00, Muzeul “Calistrat Hogaş“, Piatra-Neamţ
RECITAL DE VIOARĂ
Au interpretat:
Cristian Pintilie – vioară
Gabriela Marcovici – pian
Program: Wolfgang Amadeus Mozart – Sonata în Si bemol major, Ludvig van Beethoven – Sonata nr.5 op. 24 în Fa major, Johannes Brahms – Sonata nr. 2 op. 100 în La major

1 iulie 1979, ora 11:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
CONCERT DE MUZICĂ DE CAMERĂ
Program: Antonio Vivaldi – Concert pentru două violine şi orchestră în La major
Solişti: Cristian Pintilie, Ştefan Petrescu
Antonio Vivaldi – Concert pentru trei violine şi orchestră în Fa major
Solişti: Cristian Pintilie, Alexandru Cioacă, Gheorghe Varodi
Anton Zeman – Suita pentru orchestră de coarde
Irina Odăgescu – “Momente” – muzică pentru instrumente de coarde
A interpretat Orchestra de cameră a Conservatorului “George Enescu” din Iaşi
Dirijor: Sabin Păutza

1 iulie 1979, ora 1830, Muzeul “Calistrat Hogaş“, Piatra-Neamţ
RECITAL JOHANNES BRAHMS
Au interpretat:
Maria Szilagyi – violoncel
Gabriela Marcovici – pian
Program: Sonata op. 38 în mi minor, Sonata op. 99 în Fa major

2 iulie 1979, ora 19:00, Biblioteca judeţeană, Piatra-Neamţ
RECITAL DE MUZICĂ BAROCĂ
Program Giovanni Gabrielli – Arie, Anonimus – Arietta
Au interpretat:
Paula Filip – mezzo-soprană
Doina Negrescu – pian

Georg Fridriech Haendel – Arie din opera “Alcina”, Arie din opera “Xerxes”
Au interpretat:
Helge Urmantzi – bas
Maria Szilagyi – violoncel
Doina Negrescu – pian

Antonio Vivaldi – Cantata “All’ombra di sospetto”
Au interpretat:
Ada Bolocan – soprană
Andrei Waadt – flaut
Maria Szilagyi – violoncel
Doina Negrescu – pian

3 iulie 1979, ora 14:00, Combinatul de fire şi fibre sintetice, Săvineşti
CONCERT CORAL
susţinut de formaţia Cantores Amicitiae
Dirijor, Nicolae Gîscă
În program lucrări de Achim Stoia, Dumitru D. Botez, Ioan Chirescu, Gheorghe Bazavan,
Tudor Jarda, Sabin Păutza, Radu Paladi, Alexandru Paşcanu, Eugen Popovici, Dumitru Chiriac şi prelucrări din folclorul popoarelor

3 iulie 1979, ora 1900, Biblioteca judeţeană, Piatra-Neamţ
RECITAL DE PIAN

Solist Lavinia Anghel
Program: Frédéric Chopin – Balada nr. 1, Balada nr. 2, Scherzo nr. 2
Mihail Jora – 13 preludii op. 42

4 iulie 1979, ora 14:00, Fabrica “8 Martie”, Piatra Neamţ
CONCERT CORAL
susţinut de formaţia Cantores Amicitiae
Dirijor, Nicolae Gîscă
În program lucrări de Achim Stoia, Dumitru D. Botez, Ioan Chirescu, Gheorghe Bazavan,
Tudor Jarda, Sabin Păutza, Radu Paladi, Alexandru Paşcanu, Eugen Popovici, Dumitru Chiriac şi prelucrări din folclorul popoarelor

4 iulie 1979, ora 19:00, Muzeul “Calistrat Hogaş“, Piatra-Neamţ
CONCERT DE MUZICA DE CAMERĂ
Au interpretat:
Virgil Airimiţoaie – flaut
Dorel Crăsneanu – oboi
Sorin Jugănaru – clarinet
Ioan Mutihac – fagot
Constantin Vîlcu – corn
Program: Joseph Haydn – Divertisment, Jaques Ibert – Trei piese scurte
Vasile Jianu – Divertisment rustic, Alfred Mendelsohn – Şapte miniaturi

5 iulie 1979, ora 17:00, Teatrul Tineretului, piatra-Neamţ
CONCERT SIMFONIC
susţinut de “Jugendorchester der bergischen Musik Schule” din Wuppertal (R.F.G.)
Dirijor, Hartmut Klug
Program: lucrări de Beethoven, Schubert, Mozart, Dvořák, Weber şi Johann Strauss

5 iulie 1979, ora 19:00, Biblioteca judeţeană, Piatra-Neamţ
RECITAL DE PIAN
Solistă Adriana Bera (laureată a Concursului internaţional “Atena 1979”)
Program: Lucian Ţugui – Sonata pentru pian (primă audiţie), Claude Debussy – L’isle joyeuse, Bélá Bartok – Sonata solo, Serghei Prokofiev – Sonata a VI-a

6 iulie 1979, ora 11:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
SIMPOZION “Muzicologia românească, împliniri şi perspective”
Participă muzicologi şi compozitori din Bucureşti şi Iaşi

6 iulie 1979, ora 15:00, Căminul cultural, Bălţăteşti
Concert susţinut de formaţia Cantores Amicitiae
Dirijor, Nicolae Gîscă
În program lucrări de Achim Stoia, Dumitru D. Botez, Ioan Chirescu, Gheorghe Bazavan,
Tudor Jarda, Sabin Păutza, Radu Paladi, Alexandru Paşcanu, Eugen Popovici, Dumitru Chiriac şi prelucrări din folclorul popoarelor

6 iulie 1979, ora 19:00, Biblioteca judeţeană, Piatra-Neamţ
CONCERT DE MUZICĂ DE CAMERĂ
A interpretat Cvartetul Voces
Bujor Prelipcean
– vioara I
Anton Diaconu – vioara a II-a
Gheorghe Haag – violă
Dan Prelipcean – violoncel
Program: Vasile Spătărelu – Cvartet nr. 2, Mihai Moldovan – Cvartet nr. 3, Dimitrie Bughici – Cvartet nr. 4, Sabin Păutza – Cvartet nr. 3

7 iulie 1979, ora 14:00, Fabrica “Reconstrucţia”, Piatra-Neamţ
CONCERT CORAL
susţinut de formaţia Cantores Amicitiae
Dirijor, Nicolae Gîscă
În program lucrări de Achim Stoia, Dumitru D. Botez, Ioan Chirescu, Gheorghe Bazavan,
Tudor Jarda, Sabin Păutza, Radu Paladi, Alexandru Paşcanu, Eugen Popovici, Dumitru Chiriac şi prelucrări din folclorul popoarelor

7 iulie 1979, ora 19:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
CONCERT DE MUZICĂ DE CAMERĂ
A interpretat Cvartetul Voces
Program: Joseph Haydn – Cvartet op. 76, nr. 2, Ludvig van Beethoven – Cvartet op. 95 “Serioso”, Franz Schubert – Cvartet op. 29

8 iulie 1979, ora 15: 00, Căminul cultural, Bălţăteşti
CONCERT SIMFONIC
susţinut de “Jugendorchester der bergischen Musik Schule” din Wuppertal (R.F.G.)
Dirijor, Hartmut Klug
Program: lucrări de Beethoven, Schubert, Mozart, Dvořák, Weber şi Johann Strauss

8 iulie 1979, ora 19:00, Cetatea Neamţ
CONCERT SPECTACOL
Au interpretat corul Conservatorului “George Enescu”, corul “Gavriil Muzicescu” şi orchestra simfonică a Filarmonicii “Moldova” din Iaşi.
Dirijor, Ion Baciu
În program lucrări de George Enescu, Achim Stoia, Gheorghe Dumitrescu, George Draga, Anton Zeman, Vasile Spătărelu.

9 iulie 1979, ora 19:00, Biblioteca judeţeană, Piatra-Neamţ
RECITALUL CLASELOR DE VIOARĂ ŞI PIAN

9 iulie 1979, ora 18:00, Muzeul “Calistrat Hogaş“, Piatra-Neamţ
Integrala sonatelor pentru violoncel şi pian de Johann Sebastian Bach
Au interpretat
Dan Prelipcean – violoncel
Ivonne Piedemonte – pian
Program: Sonata nr. 1 în Sol major, Sonata nr. 2 în Re major, Sonata nr. 3 în re minor

9 iulie 1979, ora 19: 00, Casa de cultură, Roman
CONCERT SIMFONIC
susţinut de “Jugendorchester der bergischen Musik Schule” din Wuppertal (R.F.G.)
Dirijor, Hartmut Klug
Program: lucrări de Beethoven, Schubert, Mozart, Dvořák, Weber şi Johann Strauss

10 iulie 1979, ora 11:00, Clubul tineretului, Piatra-Neamţ
SIMPOZION STUDENŢESC
“Cultura muzicală românească în pragul aniversării a 35 de ani de la eliberare”
Participă studenţi de la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi

10 iulie 1979, ora 19:00, Muzeul “Calistrat Hogaş“, Piatra-Neamţ
RECITAL DE CLARINET
Au interpretat
Sorin Jugănaru – clarinet
Gabriela Marcovoci – pian
Program: Bohuslav Martinu – Sonatina, Tiberiu Olah – Sonata solo, Igor Stravinski – Trei piese solo, Viorel Munteanu – Ipostaze

11 iulie 1979, ora 18:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
RECITALUL CLASELOR DE CANTO ŞI MUZICĂ DE CAMERĂ

12 iulie 1979, ora 19:00, Teatrul Tineretului, Piatra-Neamţ
FESTIVITATEA DE PREMIERE ŞI CONCERTUL LAUREAŢILOR

Pentru secţiunea de interpretare au intrat în concurs doar studenţii Conservatorului “George Enescu” din Iaşi.
Vioară:
Premiul I CRISTIAN PINTILIE – anul III
Premiul al II-lea RUTTY GRIMBERG – anul III
Premiul al III-lea ALEXANDRU CIOACă – anul II
Menţiuni: ŞTEFAN PETRESCU – anul III
GHEORGHE VARADI – anul III
Pian:
Premiul I RITA PERVA – anul II
Premiul al II-lea LIZETA HARABAGIU – anul II
Premiul al III-lea KADAR ZITTA – anul I
Canto:
Premiul I FLORIN AXINTE – anul II
Premiul al II-lea EMILIA TROIA – anul III
Premiul al III-lea PAULA FILIP – anul III
Menţiuni – URMANCZY HELGE – anul III
CARMEN CERNÎCHEVICI – anul I
VICTOR GOMCIU – anul III
Muzică de cameră:
Premiul I Cvartetul “ARMONIA” alcătuit din:
CRISTIAN PINTILIE – vioara
GHEORGHE VARADY– vioara II-a
CLAUDIU IONESCU – violă
CIPRIAN NEDELCU – violoncel
PREMIUL SPECIAL AL
CONSERVATORULUI “GEORGE ENESCU” DIN IAŞI
pentru cea mai bună interpretare a unei creaţii româneşti:

SORIN JUGĂNARU – anul III – clarinet

Juriul a mai acordat trei DIPLOME SPECIALE pentru:

  • Orchestra de cameră condusă de Sabin Păutza,
  • Formaţia corală “Cantores amicitiae” condusă de Nicolae Gîscă,
  • Cvintetul de suflători alcătuit din:
    Virgil Airimiţoaie – flaut
    Dorel Crăsnaru – oboi
    Sorin Jugănaru – clarinet
    Ioan Mutihac – fagot
    Constantin Vîlcu – corn

Pentru secţiunea de creaţie muzicală au intrat în concurs studenţii de la Conservatoarele din Iaşi, Bucureşti şi Cluj Napoca.
Premiul I GABRIEL VLĂDESCU – anul IV, Bucureşti
Premiul al II-lea MIHNEA BRUMARIU – anul II, Bucureşti
Premiul al III-lea MIHAI GHIRCOIAŞIU – anul IV, Cluj
SILVIA IONESCU – anul III, Bucureşti
Premiul special al Conservatorului “George Enescu” Iaşi acordat pentru cea mai bună lucrare camerală: GHEORGHE COSTIN – anul IV, Bucureşti.
Menţiuni:
SILVIA IONESCU – anul II, Bucureşti
LIVIA TEODORESCU – anul II, Bucureşti
CRISTINA BOTA – anul II, Cluj-Napoca
ROMEO COZMA – anul II, Iaşi

Lucrările premiate urmau a fi interpretate în cadrul celei de a IX-a ediţii a
Vacanţelor Muzicale – Piatra Neamţ 1980.

Pentru secţiunea de cercetare muzicologică au intrat în concurs studenţii de la Conservatoarele din Iaşi, Bucureşti şi Cluj Napoca.
Premiul I CARMEN MISIEVICI – anul III, Iaşi
Premiul al II-lea MIHAELA SAMOILESCU – anul II, Cluj
Premiul al III-lea ŞTEFANIA IFTODE – anul II, Iaşi
Premiul special al Conservatorului “George Enescu” Iaşi a fost acordat studentei
DOINA-ANCA PARON – anul III, Iaşi.