Arhivă video

GALERIE VIDEO: Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ, ediţia a XLVII-a 3 – 9 iulie 2022

3 iulie 2022 – CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR
CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău (Republica Moldova) , cu maestrul Mihail Agafiţa la pupitrul dirijoral. Solistul concertului va fi saxofonistul italian SILVIO ROSSOMANDO. În program, muzică de G. Bizet, C. Saint-Saens, D. Milhaud, Arturo Márquez, Ary Barroso, Lucho Bermúdez.

4 iulie 2022 – SEARĂ ARGENTINIANĂ – TANGO SIMFONIC
Pentru seara a doua a Vacanțelor Muzicale de anul acesta organizatorii au pregătit extraordinarul CONCERT – TANGO SIMFONIC, care o va aduce pe scenă pe îndrăgita solistă argentiniană Analia Selis alături de conaționalul său, pianistul Mariano Castro. Artiștii sud-americani vor fi însoțiți în periplul lor muzical de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijor: Tiberiu Dragoș Oprea. În program, lucrări de A. Piazzolla, F. Solanas, J. L. Borges, E. Blázquez, H. Ferrer.

MUZICĂ LĂUTĂREASCĂ CU BOGDAN MIHAI SIMION ȘI „LĂUTARII DE MĂTASE”
Cea de a treia seară a Vacanțelor Muzicale s-a încheiat cu un excepțional Concert de muzică lăutărească, ai căror protagoniști au fost apreciatul Bogdan Mihai Simion și ai lui „Lăutari de mătase” Bogdan Mihai Simion a găsit în muzica tradițională sensul vieții sale. A învățat să cânte la cobză, unul dintre cele mai vechi instrumente de pe teritoriul țării noastre şi a dat voce unor astfel de evenimente muzicale în care a invitat în scenă lăutari vechi în toate colţurile ţării.

4 iulie 2022 – „BLUE DROPS” CU BERTI BARBERA ȘI NICU PATOI
Pentru seara din mijlocul ediției curente a Festivalului vă propunem cel mai bun produs de blues acustic apărut până acum în România – „Blue Drops”! Amfitrioni, doi dintre cei mai titrați muzicieni: Berti Barbera și Nicu Patoi. Mai multe instrumente, stiluri și stări, doar doi artiști, o singură lume, aceea a sunetelor sincere și bine articulate. O delectare pentru orice iubitor de specialități muzicale, o bucurie pentru oricine primește divertismentul de calitate și arta muzicală cu deschidere. O performanță la nivel mondial. „Nu suntem americani. Nu am vizitat această țară până acum, dar am ascultat-o pe tot parcursul vieții. Nu suntem nici «maeștri» văduviți de adulație, dornici de a demonstra măreție plebei. De ce blues, totuși, dacă nu suntem americani și nu am respirat niciodată aerul de acolo? Pentru că este muzica pe care o percepeți imediat, în timp ce noi putem da totul ca muzicieni. Pentru că prin emoții puternice, dureri de cap și inimă, dezamăgiri și revelații am trecut toți, dar poate nu am avut aceeași ocazie de a fi sinceri. Suntem ca apa atinsă de o picătură albastră, infuzând muzica pe care o articulăm cu pasiune, prin dinamica emoției care ia atât de multe forme, în atât de multe feluri, de atât de multe ori. Blues-ul e cât se poate de real, forma lui simplă oferă libertate expresiei, ne dă ușurința de a fi direcți, intenși și coerenți, mai ușor de înțeles. Piesele sunt diferite, pentru că noi suntem diferiți, sunt atâtea tipuri de blues pentru că există multe tipuri de oameni. Acesta este omagiul nostru adus muzicii care a venit ca un sprijin în multe momente dificile de-a lungul vieții, este lumea noastră reală, locul în care putem fi noi înșine. Fiecare piesă are propria estetică, primind o abordare care ne-a făcut să studiem stiluri și tehnici, pentru o muzică limpede și vie.”

6 iulie 2022 – PORTRET DE ARTIST NEMȚEAN
Solistă, soprana ALEXANDRA GRIGORAȘ La pian, MIHAELA SPIRIDON În program, lieduri si arii din creația compozitorilor: Franz Schubert, Antonín Dvoŕak, George Enescu, Nicolae Bretan, Georges Bizet, Charles Gounod, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini.

7 iulie 2022 – ATHENAEUM BRASS QUINTET
Recital cameral – ATHENAEUM BRASS QUINTET Seara camerală de la VACANȚE MUZICALE 2022 a avut invitat un ansamblu special care reunește instrumente cinci artiști talentați, care combină virtuozitatea cu sensibilitatea și umorul. Sunt cinci instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, din Orchestra Națională Radio și de la Opera Natională București care cântă împreună sub egida Athenaem Brass Quintet. În program, lucrări ale compozitorilor Georges Bizet, J.Strauss, Paul Desmond, Carlos Gardel, Lew Pollack, Leroy Anderson, Freddie Perren, Leslie Pearson, Astor Piazzolla, Henry Mancini, Michael Jackson.

7 iulie 2022 – ROMANIA UNIVERSALIS

DACIKA SYMPHONIC
În program: 1. Aşa-i românul 2. Barbu Lăutaru 3. Tudoriţo, nene 4. A New Morning 5. Imn de luptă 6. Night Ritual 7. Flutaka 8. Ale, Alo 9. Unde e ea? (Unde e Târgoviştea) 10. Balada lui Porumbescu 11. Tezaur folcloric 12. Sun Dance 13. Târgoviştea 14. Tears of Autumn 15. Cine iubeşte 16. Lie, ciocârlie 17.Mociriţă cu trifoi 18. Balada pentru vioară (George Enescu) 19. Rapsodia a II-a (George Enescu) 20. Tribut Enescu (Ciocârlia)
Dacika este un concept muzical original, impresionant prin capacitatea de a transmite publicului emoţia puternică şi incofundabilă a specificului naţional românesc și a înţelegerii spaţiului cultural din care această muzică provine. Proiectul adaptează filonul tradițional al muzicii românești la necesitățile de expresie moderne, transformând temele cele mai cunoscute din muzica folclorică autohtonă în valori de nivel internațional. Creatorul conceptului este compozitorul și orchestratorul Mihai Toma, unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români din spațiul New Age la nivel mondial. Prelucrările incluse în proiectul Dacika sunt realizate într-un limbaj muzical modern și atractiv, în același timp caracterizat de o deplină decență, păstrând un echilibru rar întâlnit în muzcia actuală între energia unui show de muzică electronică și profesionalismul rafinat. Efectul acestei muzici asupra publicului este de fiecare dată unul impresionant, ascultătorul fiind fascinat de spectaculozitatea efectelor sonore, de spaţialitatea neaştepată pe care încadrarea sonorităţilor electronice o conferă temelor folclorice arhicunoscute cu ajutorul fluierului, taragotului, naiului, viorii, pianului şi sintetizatoarelor. Repertoriul spectacolului cuprinde mai multe categorii de piese muzicale:teme folclorice româneşti celebre, muzică folclorică solemnă, muzică românească de factură cultă, melodii originale de inspirație folclorică.

9 iulie 2022 – GALA DE OPERETĂ
Ediția de anul acesta a Festivalului international VACANȚE MUZICALE LA PIATRA-NEAMȚ s-a deschiS cu CONCERTUL SIMFONIC EXTRAORDINAR susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău (Republica Moldova) , cu maestrul Mihail Agafiţa la pupitrul dirijoral. Solistul concertului a fost saxofonistul italian SILVIO ROSSOMANDO. În program, muzică de G. Bizet, C. Saint-Saens, D. Milhaud, Arturo Márquez, Ary Barroso, Lucho Bermúdez.

9 iulie 2022 – Viola Fantasia
RECITAL CAMERAL – VIOLA FANTASIA A treia seară a Vacanțelor Muzicale, ediția a XLVII-a, s-a deschis cu recitalul cameral propus de violistul Lucian Moraru și pianistul Viniciu Moroianu. Sub egida Viola Fantasia, cei doi apreciați muzicieni au interpetat creații muzicale ale lui Franz Schubert, Adrian Connell, George Enescu, Giacomo Puccini, Piotr Ilici Ceaikovski, Lucian Moraru, Giulio Caccini, Carlos Gardel, Angel Villoldo, Erik Satie, Gerardo Matos Rodriguez, Astor Piazzolla.


Ca noutate, la Vacanțe Muzicale vor răsuna pentru prima dată cântece lăutărești. Deja celebrul Mihai Bogdan Simion va urca pe scena festivalului, alături de trupa „Lăutarii de mătase”, venind cu un întreg program de muzică lăutărească veritabilă.

După doi ani de întrerupere, între 3 și 9 iulie, Centrul pentru Arte și Cultură „Carmen Saeculare” organizează cea de a XLVII-a ediție a Festivalului internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra-Neamț”, finanțator Consiliul Județean Neamț. Vor fi șapte seri pline cu muzică de cea mai înaltă calitate, organizatorii căutând să satisfacă un număr cât mai mare de auditori. Publicul nemțean va putea audia muzică camerală, simfonică, de jazz, tango, muzică electronică, iar seara finală va aparține operetei, invitați fiind muzicienii de la Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian” București.

citește mai mult