MELOMANII AU FOST ALĂTURI DE FESTIVAL CHIAR ÎN CIUDA PLOILOR TORENȚIALE
În perioada 5 – 11 iulie a avut loc la Piatra-Neamţ cea de-a patruzeci si doua ediţie a Festivalului „Vacanţe Muzicale”. Ca şi în anii anteriori, organizatorii, Centrul de Cultură „Carmen Saeculare” au adus pe scenă nume importante din muzica românească instrumentală, clasică, jazz şi pop, reunite într-un festival cu renume în toată ţara.
Cursurile de măiestrie ale ediției au fost susținute de profesorii, și în aceeași măsură, artiștii Constantin Andrei, la chitară, și Dorel Baicu, la flaut.
Spectacol de excepţie la Vacanţe Muzicale. Miercuri seara, pe scena amplasată pe platoul turnului lui Ştefan cel Mare din Piatra-Neamţ a urcat fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podul Înalt”, din Iaşi. În faţa a peste o mie de spectatori militarii au interpretat piese de muzică clasică, populară şi modernă.
Două seri mai târziu, o ploaie torențială a detrerminat organizatorii să mute concertul formației de muzică veche „Anton Pann” în sala Consiliului Județean. Aceasta s-a dovedit a fi neîncăpătoare, fiind asaltată de sutele de melomani care au droit să participle la acest eveniemnt. S-a stat și pe scările din sală, chiar și cele care duc la scenă, fiecare nemțean fiind vrăjit de muzica de secol XIX și de explicațiile oferite de muzicianul Cosntantin Răileanu.
Nu aulipsit nici de la această ediție numele sonore. Apreciata violonistă Cristina Anghelescu a fost solista cocnertului de deschidere, ea evoluând alături de Orchestra „Kamerata Kronstadt” Braşov condusă de Cristian Oroșanu. Daniel Ciobanu, unl dintre cei mai valoroși tineri pianiști ai lumii, Corala „Preludiu”, cu maestrul Voicu Enăchescu la pupitru dirijoral, și cvartetul brașovean „Gaudeamus” au fost protagoniștii concertelor care au avut loc indoor. Pe platoul Curții Domnești, sub secularul Turn al mărețului voievod Ștefan, au evoluat membrii trupei „Taxi”, dar și jazzmanul Tudy Zaharescu au prefațat seara finală a ediției, cea de opera, cu soprana Irina Iordăchescu solistă a concertului susținut alături de Filarmonica băcăuană „Mihail Jora”.
De reținut și concertul folcloric oferit de membrii Ansamblul „Maria Tănase” din Craiova, precum și Seara instituţiilor de învăţământ superior muzical, care a adus pe scenă studenți ai Universității de Arte „George Enescu” Iaşi, ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca și ai Universității Naţionale de Muzică Bucureşti.